Reviews and Comments

Norman

nrmn@books.babb.no

Joined 2 months, 3 weeks ago

This link opens in a pop-up window

Siobhan O'Connor: No more dirty looks (2010, Da Capo Lifelong Books) 2 stars

Anmeldelse: Blæh

2 stars

Snubla over denne da jeg prøvde å sette meg litt dypere inn i hudpleie. Når jeg jobber på apotek, er hudpleieavdelingen avdelingen med størst vareutvalg, og samtidig den avdelingen jeg synes det er vanskeligst å manøvrere i når jeg skal veilede kunder. Det er et mangfold av produsenter, produktene ligner på hverandre, ofte er det småting som skiller det ene fra det andre produktet, og det er vanskelig å argumentere for at den rådyre kremen som i tillegg inneholder noe parfyme ingen vet hva inneholder fortjener en høyere pris enn apotekets langt billigere egenmerke med en langt mer overskuelig ingrediensliste. Og selv om ingredienslisten er overskuelig, så er evidensen for effekten som gjerne loves fra produsentenes side langt mer nyansert på sitt beste.

Derfor trodde jeg denne boka kanskje kunne gi meg litt nyttig kunnskap. Forfatterne er journalister, og de har konferert med ulike fagfolk for å komme nærmer noen …

commented on Om høsten by Karl Ove Knausgård (Årstid-encyklopedien, #1)

Karl Ove Knausgård: Om høsten (EBook, Norwegian bokmål language, 2015, Forlaget Oktober) No rating

"Nå, når jeg skriver dette, vet du ingenting om noe, hva som venter deg, hvilken …

Knausgård gjør meg mer og mer bevisst på at åssen jeg leser har veldig mye å si for min oppfatning av både innhold og kvalitet av det jeg leser.

I begynnelsen fikk jeg veldig lyst å legge vekk boka og ikke ta den opp igjen. Tekstene virka trivielle, banale og kjedelige. Trivielle og banale er de nok veldig ofte, og ikke alle de korte essayene hans faller like mye i smak, men ved å lese saktere, smake litt på ordene, setningene, og ved å lese i kortere etapper, der tekstene får tid til å sette seg litt, har jeg klart å finne langt mer leseglede i denne boka.

Kanskje Om høsten er en sånn bok som det kan være godt å ha liggende på sida og som man lett kan fordele over de tre månedene den dekker. Det ville i hvert fall vært en øvelse i tålmodighet, for trangen til …

reviewed Raudt støv by Tore Kvæven

Tore Kvæven: Raudt støv (EBook, Norwegian nynorsk language, 2023, Det Norske Samlaget) 3 stars

Året er 2060. Generalløytnant John Arnhem og elitesoldatane hans ligg skjult bak røter og breie …

SciFi-dystopi på poetisk nynorsk

3 stars

Content warning Kan inneholde små spoilere

Marianne Clementine Håheim: Svart belte (Hardcover, 2015, Forlaget Oktober) 5 stars

Tretten år gammal syklar ho til sin første sommarjobb på hotellet. Femten år gammal er …

Anmeldelse: Svart belte

5 stars

«Svart belte» av Marianne Clementine Håheim er en liten og kort roman, men tung kost.

Hovedpersonen er Marianne, som kan antyde at denne boka er selvbiografisk. I sentrum står Mariannes spiseforstyrrelse og hennes vei til å bli «frisk», eller enda mer veien til å kunne leve et liv med spiseforstyrrelsen uten å måtte bo på institusjon. Romanen strekker seg over noen år, fra begynnelsen til slutten av tenårene.

Noen ganger er jeg litt usikker om bokas stemme er dagens Marianne som observerer i retrospekt, eller om romanen kan leses som en slags dagbok. Språket er ofte poetisk, og noen ganger ble jeg litt usikker på om jeg virkelig får med meg hva som skjer.

Jeg velger å lese den som en veldig rå og direkte beskrivelse av hvordan Marianne opplevde og fortolka sin egen lidelse der og da. Jeg har ingen personlig erfaring med spiseforstyrrelser, men det er mange momenter …

Marit Eikemo: Team Tuva (Hardcover, Norwegian language, 2021, Det Norske Samlaget) 5 stars

Ingen kjem upåverka frå eit møte med Tuva. Noko ligg alltid igjen: ein smittande latter, …

Godt om det å være menneske!

5 stars

Team Tuva er en fin liten bok, delt opp i flere noveller. I hver novelle møter vi hovedpersonen, Tuva, gjennom forskjellige personers øyner. Presten som skal mekke tale til hennes mors begravelse, tannlegen, advokaten, fastlegen, en kåt snekker, personlig trener, en bankansatt og psykologen hennes.

Vi møter Tuva som et komplekst menneske - engstelig, stressa, deprimert og sliten, men like så mye spontan, begeistra, ærlig og direkte. Jeg synes Tuva er en karakter det er lett å bli litt glad i. Samtidig er det mye som forblir usagt. Her møter vi Tuva gjennom andres øyner. Vi får ikke med oss mye av den indre dialogen, følelsene hun holder skjult. Vi får riktignok små glimt av dem, men noe forblir en gåte. Det synes jeg ikke er en svakhet med boka, men det gir meg lyst til å bli kjent med Tuva!

Selv om Tuva er hovedpersonen mangler det ikke på …

Synne Sun Løes: Ingen kan spytte på et smilende ansikt (Hardcover, Norwegian language, 2023, Cappelen Damm) 5 stars

Hvem er jeg?

Synne Sun Løes er adoptert, og med utgangspunkt i egne erfaringer som …

Personlig og allmennmenneskelig

5 stars

Jeg plukka opp boka rett fra hylla da jeg var innom biblioteket for å hente noe annet. Kunne huske at jeg hadde lest «Å spise blomster til frokost» av Synne Sun Løes for en del år sida, og uten å huske så mye av selve boka var minnet nok til å raske «Ingen kan spytte på et smilende ansikt» med meg i farta.

Boka er i stor grad selvbiografisk og personlig. Den forteller adopsjonshistorien til forfatteren. Den forteller om jakten på egen identitet når verden rundt en ser "koreaneren", mens alt forfatteren lenge kjente til var den norske oppveksten.

Synne Sun Løes skriver om rasisme, traumer, psykoanalyse, og virket hennes som blant annet gruppeterapeut blir tydelig i måten hun drøfter og reflekterer. Hun leter etter nyansene som går tapt i den daglige debatten i media, og hun liker ikke å være bastant. Dette er en stemme som trengs, og som …

Monica Bjermeland: 63 måtar å elske deg på (Hardcover, Nynorsk language, 2019, Det Norske Samlaget) 5 stars

Ti år gammal får Gabriella vite at far hennar ikkje er far hennar likevel. Det …

Anbefales!

5 stars

Denne boka vokser på meg jo mer jeg tenker på den etter å ha blitt ferdig. Fint om identitet, tilhørighet, kulturforskjeller, å vokse opp - forent med et lite innblikk i tyrkisk politikk, kultur og samfunn.

Kjernen for meg er dog fortellinga om skuffelsen og sinnet som oppstår i det man innser at voksenpersonene som skulle være så trygge, ufeilbarlige og perfekte bare er like stusselige, patetiske og usikre som ethvert menneske. Bjermeland er på sitt beste når hun balanserer de vanskelige følelsene, behovet for et oppgjør, kanskje hevn, samt ønsket om tilgivelse og bedring - samtidig som hun på glimrende vis får frem hvor mangefasetterte vi er som mennesker.

Gabriella, hovedpersonen, er både det sinte og usikre barnet, samtidig som hun er mor til Maria, den lille jenta som forventer at hun skal være den trygge, ufeilbarlige voksenpersonen. Sentralt står skammen, og frykten for å ikke strekke til, være …