Back
David Graeber, David Wengrow: The dawn of everything : a new history of humanity 4 stars

Så forskjellige er vi ikke.

No rating

Dette var en interessant bok. Den var overraskende lettlest uten at jeg fant sitatvennlige avsnitt på annenhver side. Bokens store prosjekt er å skisse på en fortelling av vår fortid som skiller seg fra den vanlige eurosentriske fortellinga der man blikket man ser fortiden med er farget av det kapitalistiske samfunnet vi lever i og hva som er politisk mulig nå — og dermed gi en annen fortelling av hvem vi er (gjetter jeg).

Jeg har alt for lite bakgrunn i feltet til å bedømme om argumentene som legges fram er godt underbygde eller ikke. Det er vanskelig når man skriver om en tid som ligger så langt tilbake at man ikke har tilgang til hvordan de som levde da så på seg selv, man kan bare anta. De påpeker flere steder at andre forskere har tolket funn utifra sin egen samtid, sikkert med fare for å snuble i samme fella selv.

Noen saker jeg har lært i denne boka: * Folk før i tida var sånn omtrent som folk er nå. Folk før i tida var minst like opptatt av politikk og filosofi som vi er nå, men den kunne ta andre uttrykk. Mennesker i urtiden var mer opptatt av frihet enn likhet, men det andre var ofte en konsekvens av det første. * Jordbruksrevolusjonen for sånn omtrent 12 000 år siden var ingen revolusjon i det hele tatt. Det var en prosess som gikk ganske langsomt og som begynte med at man eksperimenterte med å så, men at man lenge levde som jegere/sankere. Det var ingenting som pekte fra det første sådde frøet til dagens industrijordbruk. * Mennesker har levd i mange forskjellige typer samfunn gjennom historien. Vi har både gått fra små samfunn til store samfunn, og fra store til små. Vi har både gått mot mer auktoritære samfunn og mot mer egalitære. Politiske strukturer har tidvis hatt mye makt, tidvis hatt begrenset makt. * Mange samfunn har vekslet mellom auktoritære og egalitære samfunn utifra årstid eller situasjon, likeså med om man lever som jegere/samlere eller jordbrukere. * Vi er på mange måter mindre frie nå enn hva vi var for både noen hundre og noen tuser år siden.

The Dawn of Everything utfordrer oss først å fremst til å drømme og diskutere hvordan vi vil at samfunnet vi lever i skal se ut, ettersom vi har dette i oss. Graeber og Wengrows blikk på fortiden, selv om også dette bilder er mangelfullt, sier i det minste: om de kunne, så kan vel vi — så forskjellige er vi ikke.

@ejnro@books.babb.no Kommer med en lengre anmeldelse jeg også relativt snart. Må bare sammenstille notatene mine (og de til Mute Conpulsion som kommer først). Jeg er nok litt mer kritisk en deg men har også brukt de seneste årene på lese om sankere og jegere + tidlige stater og tror nok konklusjonen er at de overkorrigerer litt vell mye og at boken skulle trenge litt mer tid (som den sikkert fått om det ikke var for Greabers allt for tidlige bortgang og litt sterkere redaktørskap.

@Owl_of_Minerva@bookwyrm.social Den ser jeg fram mot. Hørte den diskusjonen om boka som var på Everyday Anarchism avsnitt #48 og #51 og de var også ganske kritiske, og har betydelig bedre forkunskaper enn meg. Jeg gjetter at jeg også hadde vært mer kritisk om jeg hadde visst mer. Forsto det som at det var ment å bli 3 bøker og det må ha påvirket resultatet noe.

Jeg leste Hariris Sapiens for flere år siden og likte den veldig godt, men den var de jo veldig kritiske til, så nå lurer jeg på om jeg må lese om den før det går alt for lang tid.