Back
Henning Røed: Blekksprut (EBook, Norsk language, 2021, Humanist forlag) 4 stars

Blekkspruten flytter seg med jetkraft, har nebb som en fugl, armer som primater og blekk …

Proteinet som transporterer oksygen, heter hos blekkspruten hemocyanin. Den aktive gruppen som binder oksygenet, er to kobberatomer som bare klarer å binde ett oksygenmolekyl. Disse kobberatomene sitter dessuten gjemt inne i det enorme molekylet, noe som får en til å mistenke at dette ikke er en særlig effektiv måte å lagre og transportere oksygen på. Forskere har studert hemocyanin hos blekksprutarten Octopus dofleini og har funnet ut at vekten av et slikt molekyl også er noe større enn for hemoglobin. Hemocyaninblod som inneholder oksygen, er blått, men når blodet går tomt for oksygen, mister det blåfargen og blir gjennomsiktig.

I en artikkel på hjemmesiden til senter for sykdomskontroll og -forebygging i USA (Centers for Disease Control and Prevention) fremhever journalist Bryan Breedlove at hemocyanin likevel er en mer effektiv oksygentransportør dersom sjøvann inneholder lite oksygen. I tidligere tider kan sjøvann ha inneholdt betydelig mindre oksygen enn det gjør i dag. Da var kobber trolig mer effektivt for å frakte oksygen, men kobber har blitt stadig mindre effektivt etter hvert som sjøvann har blitt rikere på oksygen. På et tidspunkt må det ha blitt mer fordelaktig for arter som brukte jern til å binde oksygen, mens arter som baserte seg på kobber, må ha blitt akterutseilt. I kalde farvann og i områder med lite oksygen skal det fortsatt være gunstigere å transportere oksygen med kobber. Da snakker vi enten om polhavene eller om områder i dypet som inneholder lite oksygen.

For å oppsummere vil en aktiv blekksprut raskere få oksygenmangel og bli fortere sliten enn arter som får sitt oksygen via jern. De blir altså tidligere utslitt enn fisk og sjøpattedyr som benytter hemoglobin til oksygentransport. Dette fører også til at flyktende blekksprut mye raskere slipper opp for oksygen, men til gjengjeld er de flinke til å kamuflere seg. De har måttet lære seg dette og andre måter å villede fiendene på fremfor å satse på en langvarig flukt. Da er det greit å kunne forsvinne sporløst rett foran øynene på motstanderne, eller i en blekksky.

Blekksprut by